Цената на японското саке се увеличи за първи път от 19 години

Причината за решението на националния производител на саке „Нихон Сакари“ са въведените икономически мерки от премиера Шиндзо Абе.

03.09.2013 | 12:03
Цената на японското саке се увеличи за първи път от 19 години

Цената на традиционната японска алкохолна напитка саке се увеличи за първи път от 19 години. Причината за решението на националния производител на саке „Нихон Сакари“ са въведените икономически мерки от премиера Шиндзо Абе.

Разходите по заплащането на електроенергията и за закупуването на енергийни ресурси нараснаха с общо 6,4%.

Япония се намира в зона на истинска инфлация, след като през август достигна рекордните 0,7%. В същото време заплатите на японците нараснаха с 1,3%, а безработните достигнаха до най-ниското си ниво от пет години.

Това допринася за увеличаване на желанието, с което японците харчат парите си по ресторанти, развлечения и почивки, показва статистиката.

По около 15 литра саке се падат на човек всяка година в Япония. Всеки регион в страната има собствена рецепта за производство на напитката. В основата на всички обаче стои процеса на ферментация на ориз с помощта на плесента коджи.

Производството на саке датира от преди две хиляди години, когато се е приготвяло в императорските дворове и храмовете. В наши дни потреблението му все повече намалява. В същото време обаче интересът към него в САЩ и Франция се увеличава – особено към най-добрите сортове.