Солите от Мъртво море влизат и на трапезата

Израелски предприемач предлага уникални миксове от билки и соли, извлечени от застрашения от изчезване басейн.

27.08.2013 | 17:28
Солите от Мъртво море влизат и на трапезата

От години много хора се възползват от ефектите на солите от Мъртво море, мажейки кожата си с кал от него. Това обаче е само един от начините, по които да се докоснем до лечебните способности на богатото на минерали море.

От скоро обаче изралелската компания Naked Sea Salt ни дава възможност да сложим солите от Мъртво море и на трапезата си.

Предприемачът Ари Фрухтер, създател на компанията, разказва, че в солта от Мъртво море има около 30 различни минерали, сред които цинк и магнезий.

Изразът „голо море“ (Naked Sea) може и да ви звучи познато. Така бе наречен противоречив проект на израелския артист Спенсър Туник, разположен в Мъртво море през 2011 година.

Туник е известен с това, че създава арт инсталации, след което разполага по тях голи човешки тела и ги фотографира. През 2011 година той опита да насочи вниманието кум екологичната криза, надвиснала над Мъртво море, като в проекта му взеха участир около 1 200 участници.

Ари Фрухтър зае водеща роля във въпросния проект. Търсейки подходящи локации за заснемане на сесиите на Туник, той попаднал на дейности по извличане на соли край морския бряг. Те били осъществявани от палестинец, чието семейство се занимавало с този бизнес от 1964 година.

Фрухтър би впечатлен от традиционните методи по извличане на соли, чрез които се запазвало уникалното минерално съдържание на Мъртво море.
Година по-късно Фрухтър влязъл в партньорство с предприемач от хранителния сектор, с който експериментирали по създаването на микс от сол и билки с цел създаване на специалбни гурме соли с марката Naked Sea Salts.

В момента компанията набира капитали чрез кампания в Kickstarter, предлагайки 15 различни вкусови варианта на солите.

Какво предстои в бизнеса със соли и как Фрухтър се грижи за опазването на Мъртво море, може да видите в репортажа на Bloomberg!