Над сто милиона души ще умрат до 2030 заради промени в климата

Смъртните случаи ще нараснат до шест милиона годишно, ако не се предприемат спешни мерки, предупреждават учени.

26.09.2012 | 09:03
Над сто милиона души ще умрат до 2030 заради промени в климата

Над сто милиона души ще умрат до 2030, а глобалният икономически прираст ще спадне с 3.2 на сто от БВП, ако светът не предприеме нищо в отговор на климатичните промени. Този извод правят учени в доклад, поръчан от 20 правителства, предадоха световните агенции.

С повишаването на средните глобални температури в резултат на въглеродните емисии, ефектите, проявяващи се на Земята, като топенето на полярните ледове, екстремните метеорологични явления, сушата и повишаващото се равнище на океаните и моретата ще застрашат хората и препитанието им, пише още в доклада на хуманитарната организация DARA.

Тя е изчислила, че пет милиона души умират всяка година от замърсяване на въздуха, от глад и болести в резултат на климатичните промени, предизвикани от икономиките с големи въглеродни емисии.

Смъртните случаи ще нараснат до шест милиона годишно през 2030, ако продължи сегашното потребление на изкопаеми горива. В момента климатичните промени забавят с 1.6% глобалното икономическо производство и ще доведат до двойно увеличаване на цените през следващите 20 години, предупреждават учените. Докладът им ще бъде представен в Ню Йорк тази седмица.

„Заради бездействието ни спрямо климатичните световната икономика губи милиарди долари. За по-малко от 20 години Китай ще понесе в най-голяма степен тези загуби“, обясняват още експертите от DARA.