Биохраните не са по-полезни, установиха учени

В произведените по екологично чист начин продукти се съдържат същите количества витамини и протеини, каквито и в обикновените.

04.09.2012 | 15:04
Биохраните не са по-полезни, установиха учени

Няма убедителни доказателства, че биохраните са по-полезни от произведените по модерни начини, установи мащабно проучване на експерти от Станфордския университет, цитирано от BBC. Учените са използвали за основа над 200 различни изследвания по темата. В крайна сметка заключението им е, че няма разлика в съдържанието на полезни вещества (примерно витамини) при обичайните и биохраните. Единственият сигурен плюс на биоземеделските продукти е, че съдържат до 30% по-малко пестициди.

Други учени побързаха да оспорят резултатите като основани на недостатъчно данни. Според тях всички взети предвид проучвания са продължили не повече от две години, тоест на тяхна база не могат да се правят дългосрочни заключения. 

Биохраните съдържат повече азот, но според учените това се дължи на начина на отглеждането им. От значение е и колко узрели са били плодовете и зеленчуците в момента на откъсването им - от това зависи пряко съдържанието на полезни вещества. Но като цяло биопродуктите съдържат същите количества протеини, мазнини и витамини, кавито и конвенционалните им аналози.

„Много потребители предпочитат биохраните по здравословни съображения. Последните проучвания обаче не дават преки доказателства, че те са по-здравословни от обикновените храни. Подобни изводи са единствено в полза на потребителите,“ коментира професор Алън Дангър от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.