89 000 долара месечно, за да не работиш

General Elеctric плаща по милион годишно на досегашния си вицепрезидент, за да не помага на конкуренти.

03.08.2012 | 16:46
89 000 долара месечно, за да не работиш

По света има хора, които печелят и повече от 89-те хиляди долара месечно, на които се радва Джон Криницки. Но 50-годишният американец с право може да претендира за най-щастливия служител на планетата – той получава спомената сума, за да не прави нищо.

Криницки е току-що оттеглилият се вицепрезидент на индустриалния гигант General Electric. Компанията се съгласи да му изплаща по 1 млн. долара годишна пенсия при условие, че той няма да започва работа за конкурентни фирми. Когато навърши 60 години през 2022, Криницки ще започне да получава и редовна пенсия от GE. "Условията по оттеглянето на г-н Криницки отразяват неговата висока позиция, дългогодишната му служба и значителния му принос към GE", обясни говорител на компанията.

Условията по пенсията обаче не забраняват на доскорошния директор да работи в други области, в които General Electric няма интереси. Криницки вече потвърди, че е приел да започне като старши партньор в инвестиционната компания Clayton, Dubilier & Rice от началото на идната година.

Това далеч не е първата свръхщедра пенсия, отпускана от GE. При делото за развода на бившия шеф на компанията Джон Уелч се разбра, че той получавал 2.5 млн. долара годишно, както и ред други бонуси, включително целогодишна безплатна доставка на цветя в апартамента му в Ню Йорк.