Елиф Шафак: Изтокът и Западът са много близки, въпреки политическите различия

Говоренето за миналото не трябва да допуска нова омраза, заяви в София авторката на „Любов” и „Копелето на Истанбул”.

07.04.2012 | 17:00
Елиф Шафак: Изтокът и Западът са много близки, въпреки политическите различия

Турската писателка Елиф Шафак представи в София трета си творба “Чест”. Подобно на първите две - “Любов” и “Копелето на Истанбул”, романът разказва лична история, която изгражда паралел между Изтока и Запада.
 „Бих искала историите ми да свързват с невидима нишка Изтока и Запада-заяви пред журналисти в София Шафак. - Мисля, че това са два свята, които не можем да приемаме като напълно различни и чужди. Винаги се фокусираме върху различията в политиката, но реалността е, че Изтока и Запада са много близки и свързани”.
Според Елиф Шафак историята и миналото не трябва да създават нови поводи за омраза. „Когато говорим за миналото, трябва да намерим нов език, който да не допуска този дяволски език на омразата да продължава,” подчерта писателката.
След издаването на “Копелето на Истанбул” в Турция обаче, срещу Елиф Шафак е повдигнато обвинение за “оскърбление на турската нация”. Причината е темата за арменския геноцид, която е централна в романа.
Завършила “Международни отношения” в Анкара, Елиф не спира да търси начин да обединява различните култури.
„Намирам думите за много важни, публикациите в медиите също, но аз самата съм повече разказвач на истории. Виждам света през призмата на историите, с които говорят сърцата ни,” подчерта Шафак.
Премиерата на трета книга на Елиф Шафак в България - "Чест", ще съвпадне с представянето й във Великобритания и ще изпревари тези в Съединените американски щати, Италия, Франция и Испания.