Легендарен продуцент обмисля филм за Стив Джобс

Арън Соркин, създал «Социална мрежа» и «Западното крило», бил и личен приятел на основателя на Apple

23.11.2011 | 21:29
Легендарен продуцент обмисля филм за Стив Джобс

Арън Соркин, създател на спечелилата три Оскара драма „Социална мрежа“, обмислял «много сериозно» предложението да се захване с биографичен филм за починалия през октомври основател на Apple Стив Джобс, съобщава USA Today.

Соркин, който е автор също на хитовия сериал „Западното крило“ и на тазгодишния фаворит за «Оскар» Moneyball (с Брад Пит в главната роля), в момента се запознава по-подробно с биографията на Джобс, написана от Уолтър Айзъксън. За правата върху нея студиото на Sony вече 1 млн. долара.

Прочутият продуцент признава, че още се колебае, тъй като проектът бил «наистина огромен». Според Соркин обаче който и да напише сценария, филмът ще е страхотен, тъй като Джобс е толкова вдъхновяваща личност - предприемач, творец мислител.

Книгата на Айзъксън „Стив Джобс – официална биография“ е единственото оторизирано издание за живота на Джобс. Тя бе пусната на пазара във Великобритания само деветнайсет дни след смъртта на Джобс и за броени часове продаде 37 000 копия. За първата седмица в САЩ бройката надхвърли 379 000. Книгата е базирана на над 40 интервюта със самия Джобс, вземани в продължение на две години, както и на разговори с над сто други хора - негови роднини, приятели, съветници, колеги и конкуренти.

Соркин е бил и личен приятел на Джобс. Двамата често се чували по телефона и Стив дори го помолил да напише филм за основаното от него анимационно студио Pixar. Соркин обаче отказал, тъй като сметнал, че това не е неговата сила.

До момента е правен само един филм по историята на Джобс - Pirates of Silicon Valley от 1999, с участието на звездата от „Спешно отделение“ Ноа Уайли. Той обаче е отпреди революцията iPhone/iPad.