Предлагат забрана на тютюнопушенето в колата

На особено висок риск при пушене в автомобилите са изложени децата и възрастните хора, твърдят експерти от Британската медицинска асоциация.

16.11.2011 | 14:54
Предлагат забрана на тютюнопушенето в колата

Тютюнопушенето в автомобилите да бъде забранено. За това настояват от Британската медицинска асоциация. Лекарите мотивират искането си с това, че концентрацията на дима в колите може да бъде много висока заради ограниченото пространство. Насищането с вредни вещества може да е с 23 пъти по-голямо, отколкото в задимен бар, и 27 пъти по-висока, отколкото в дома на пушач.
На особено висок риск при пушене в автомобилите са изложени децата и възрастните хора, твърдят още експерти от Британската медицинска асоциация. Според други организации обаче приемането на строгите правила би нарушило правата и свободния избор на хората. „Забраната за пушене в автомобилите ще бъде брутална намеса на държавата в личния живот на хората. Ако въведат такова законодателство, следващата стъпка вероятно ще бъде въвеждане на забрана на пушенето и в собствените ни домове,“ коментират противниците на тютюневия дим.
През 2007 година Великобритания въведе пълна забрана на пушенето на обществени места. Забранено е и пушенето в такситата и всякакъв вид транспорт, който се използва за работни цели. Според данни, цитирани от BBC, всеки пети човек в Англия пуши.