Англичанин опериран едновременно в две болници

Новаторската технология спаси крака на 15-годишния Матю Уайли от сигурна ампутация.

16.11.2011 | 11:31
Англичанин опериран едновременно в две болници

Новаторска операция, извършена едновременно в две различни болници, спаси крака на 15-годишния Матю Уайли. Младият англичанин бе излекуван успешно от рядка форма на рак на костите, която според първоначалните прогнози налагаше ампутация.

Оригиналната идея на хирурзите от Кралската ортопедична болница в Бирмингам бе да отстранят временно 30-сантиметровото засегнато парче от костта и докато Матю е още на операционната маса, да го изпратят в съседната болница "Кралица Елизабет" за интензивна радиотерапия. После парчето бе присадено обратно в крака на Уайли. Десет дни по-късно излекуваният тийнейджър бе изписан от болницата.

Макар последните месеци да са били кошмарни за цялото семейство, младежът не се е предал и за миг и е бил най-храбър от всички, казва майка му.

Идеята да се отстрани засегнатата кост, за да се третира отделно, е отпреди две години, обяснява д-р Саймън Уилкинс, един от консултантите по случая на Матю. Когато е извън тялото, костта може да се подложи на дози лъчение, които иначе биха били опасни и дори фатални за организма.