Излиза посмъртен албум на Ейми Уайнхаус

Продуцентите и родителите на талантливата певица са събрали неиздавани песни и нейни кавъри, включително на The Girl From Ipanema.

01.11.2011 | 15:38
Излиза посмъртен албум на Ейми Уайнхаус

Колекция от неиздавани песни на починалата през юли британска певица Ейми Уайнхаус ще бъде пусната на пазара в началото на декември. Албумът със заглавие Lioness: Hidden Treasures ще съдържа нови композиции,  както и алтернативни версии на стари нейни парчета.

Идеята е на двамата продуценти, с които Уайнхаус е работила е най-много -  Марк Ронсън, с когото тя прави един от най-големите си хитове Valerie (кавър на английската група The Zutons), и Салаам Реми, с който създава дебютния си албум Frank.

“Всички, които са работили с Ейми, знаят, че тя никога не е изпълнявала една песен по един и същи начин. Марк и Салаам разбраха, че имат страхотна колекция от песни, която заслужава да бъде чута и би била подходящ начин да почетат паметта на Ейми като артист и, не по-малко важно, като приятел” се казва в съобщението за излизането на диска.

Заедно с продуцентите работят и родителите на певицата. Баща й, който е много развълнуван от проекта, твърди, че дори не е осъзнавал напълно таланта на дъщеря си, преди да чуе песните от този албум. Той споделя, че никога не би дал съгласие за издаването му, ако не е смятал, че той е на нивото на предишните два.

Дискът ще е хронология на музикалното развитие на Уайнхаус. Сред парчетата са различните версии на Tears Dry on Their Own и Valerie, както и наскоро пуснатият дует с Тони Бенет - Body & Soul. От кавърите интересен е A Song for You на Дони Хатъуей, който Ейми изпълнява сама с китарата си в дома си в Лондон през пролетта на 2009, в най-тежките моменти от борбата й с наркотиците.

Сред неиздаваните досега парчета са Halftime и The Girl From Ipanema, която всъщност е първата песен, записана от начинаещата певица (на 18-годишна възраст). Тъкмо от тази интерпретация на класиката на Антонио Карлос Жобим продуцентът Салаам Реми разбрал, че има насреща си голям талант.

По една лира от всяка продажба на албума ще отива за благотворителната фондация, която родителите на певицата създадоха на нейно име.

Ейми Уайнхаус бе открита мъртва в дома си в Лондон на 23 юли тази година. След няколко месеца спорове за причините за смъртта, миналата седмица бяха публикувани крайните резултати от аутопсията. Те показаха огромни количества алкохол в кръвта на Уайнхаус.