От днес населението на Земята е 7 милиарда души

ООН очаква до 2050 г. броят на хората да достигне девет милиарда души.

31.10.2011 | 07:58
От днес населението на Земята е 7 милиарда души

Днес населението на Земята става 7 милиарда души. Изчислението е от ООН. Датата е приета условно, тъй като действително е трудно, дори абсурдно, да се изчисли с точност къде и кога ще се появи седем-милиардният жител.
Две държави тържествено обявиха, че седем-милиардният жител е техен гражданин.
Едната е Филипините. Оттам твърдят, че момиченце, родило се около полунощ в столицата Манила, е 7- милиардният жител. Според  руския сайта Газета.ру обаче,  седем-милиардният жител на Земята е руснак. Това е момче на име Александър, родено в град Петропавловск Камчатски. На майка му е връчен сертификат.
Населението на Земята расте с бързи темпове. Едно-милиардният жител на планетата се е родил през 1804 г., като удвояването на населението след това е отнело цели 125 г.
Бумът в прираста на световното населението идва с началото на XIX век, като до 2011 г. броят на хората на планетата е нараснал седем пъти.
ООН очаква населението на Земята да достигне девет милиарда души до 2050 г. Голяма част от прираста ще дойде от Африка, където в момента  прирастът  е два пъти по-голям от този в Азия.