Открита е планета с двоен залез

Kepler-16b е на 220 светлинни години от Слънцето.

16.09.2011 | 12:10
Открита е планета с двоен залез

Необикновена нова планета, която обикаля орбитите на две звезди едновременно, беше открита преди дни. Тя се намира близо да съзвездията Лебед и Лира. Подобно явление беше представено в популярния филм „Междузвездни войни“ при планетата Татуин.
Група учени, начело с Лорънс Дойл от Института по проблемите на извънземните цивилизации SETI в Маунтин Вю, анализирали данни от телескопа Кеплер и открили новото космическо тяло, което е наречено Kepler-16b.
Планетата е на 220 светлинни години от Слънцето и има ледена повърхност. 73 градуса по Целзий под нулата е температурата на повърхността й.
От 2 години този участък от небето се следи от американската орбитална обсерватория Кеплер, която търси планети извън Слънчевата система чрез изменения в яркостта на звездите.
Масата на новото тяло е една трета от тази на Юпитер, но плътността е 24% по-ниска от юпитеровата, като се предполага, че има и твърдо ядро.
Когато обаче двете слънца залязват на планетата Kepler-16b, никой не може да наблюдава удивителния двоен залез, защото според Лорънс Дойл живот там не може да има.
В последните години учените откриха признаци за съществуването на четири други планети, които се въртят около системи от две и повече звезди. През 2008 г. бе открито такова небесно тяло в тройната система HW на Дева, през 2009 г. – два газови гиганта в звездната система NN на съзвездието Змия, а през 2003 г. – планета с маса 2,5 пъти по-голяма от Юпитер в странната бинарна система на бяло джудже и пулсар /неутронна звезда/ PSR B1620-26, за която се предполага, че е най-старата известна планета /12,7 млрд. години/.