Отвориха „Театъра на нациите“ в Москва

Ремонтът на сградата, построена през 1885 г., възлиза на 65 млн. долара.

16.09.2011 | 10:38
Отвориха „Театъра на нациите“ в Москва

При откриването на ремонтираната сграда премиерът на Русия Владимир Путин обеща да осигури финансова помощ за „Театъра на нациите“. В момента субсидията за културната институция възлиза на 50 млн. рубли на година, като премиерът заяви, че средствата ще бъдат удвоени.
Преди официалното откриване той направи обиколка на сградата и разговаря с актьори и сценични работници, като не пропусна възможността да демонстрира уменията си пред камерите – този път на пианото.
Театърът на нациите бе открит на 15 септември 2011 г. с представление на популярни руски актьори, детския колектив на Пхенянското музикално училище и Оркестъра за сватби и погребения на Горан Брегович. Сребърен дъжд заваля над публиката в салона в края на грандиозното събитие.
От гигантските видеоекрани на сцената известни личности отправяха поздравления. Сред тях бяха Деклан Донелън, Робърт Лепаж, Боб Уилсън, Мая Плисецкая, Олег Табаков и др.
Основаният през 1987 г. под името „Театър на дружбата между народите“, сега „Театърът на нациите“ получи сграда от 19 в. в центъра на Москва. В миналото в сградата преди е била на най-големия руски частен театър „Корша“. По- късно  преминава към МХТ, а през 2008 г.  сградата е затворена за реконструкция.
Историческата сцена може вече да се променя по волята на режисьора. Креслата на партера се прибират под местата на оркестъра, а подът се повдига до нивото на рампата, образувайки единно пространство.
В реконструираната пристройка бе открита и „Малка сцена“ с 200 места за експериментален театър и дебюти на млади режисьори и актьори.
Театърът няма постоянна трупа, а разработва и реализира проекти с гостуващи актьори.