Нежен протест в Чили

В същото време хиляди испанци излязоха на протест срещу решението на парламента в конституцията на страната да бъде фиксиран таван за дефицита.

02.09.2011 | 14:50
Нежен протест в Чили

Протести и стачки бяха проведени на различни места по света. Недоволни излязоха по улиците на Испания и Гърция. В Южна Америка демонстрации имаше в Аржентина и Чили. Недоволството на чилийските студенти беше изразено по особено  ексцентричен начин – с целувка.
 В същото време хиляди испанци излязоха на протест срещу решението на парламента в конституцията на страната да бъде фиксиран таван за дефицита. Демонстрантите издигнаха глас за провеждането на референдум, който да реши бъдещето на спорния закон. Поправката, която се очаква да ограничи и публичния дефицит до 0,4% от БВП, беше подкрепена, както  от управляващото социалистическо мнозинство, така и от опозиционната Народна партия.
В Атина днес стачкуват служителите на метрото. Две от линиите на метрото и една от надземните линии обявиха 24-часов ефективен протест. Тяхното недоволство е продиктувано от плановете за уволнения, прехвърлянето на служители в други отрасли и съкращаването на работни места. Към служителите на метрото с тричасови стачни действия ще се присъединят и атинските ватмани. След метрото щафетата ще поемат авиодиспечерите, които ще спрат работа в неделя, 4 септември, от 14 до 18 часа местно време. Началото на протестната вълна в южната ни съседка дадоха студентите.Причината те да излязат на улиците е новия закон за висшето образование. Според младите гърци, той отнема неприкосновеността на висшите училища.
Не спира и протестната вълна в Южна Америка. В Аржентина протестираха от солидарност със студентите в Чили. Учениците, студентите и техните преподаватели искат подобряване на качеството на образованието и по-справедлива образователна система.
Вместо обичайните сблъсъци с полицията този път чилийските демонстранти заявиха недоволството си с целувка пред двореца на непопулярния президент Себастиян Пинера. В мероприятието се включиха около 100 студенти и ученици.