Новите стари комикси

Нова графика на Сумепермен и Батман

01.09.2011 | 07:48
Новите стари комикси

Вторият най-голям издател на комикси в Съединените щати след Marvel, DC Comics, започна да променя героите от книгите си, за да изглеждат съвременно.
Издателите търсят младите читатели. В момента те познават по-добре супергероите от киното и видеоигрите, отколкото първообразите им от комиксите.
Супермен смени червените чорапи с джинси и комбат ботуши в новата поредица на комикса Justice League, който бе пуснат в продажба на 31 август 2011г. в САЩ. Общо 52 истории за супергерои на DC Comics ще бъдат редактирани през следващите 5 седмици и със сигурност ще получат най-вече нови костюми.
Джоф Джоунс, автор на комикси в Justice League смята, че това е възможност за всеки, който обича да чете комикси и иска да научи повече за героите. "Тези издания създават нови правила за героите и ги правят достъпни за публиката", отбелязва Джоунс.
Проектът се нарича Инициатива 52 и е идея, която се родила у издателите на DC Comics Джим Лий и Дан Дидо. Те се опитват да повишат продажбите чрез осъвременяване на остарялата визия.
"Ние работим в изолация - признава Джим Лий, който също рисува комикси в Justice League. - Седиш сам в стаята, през нощта и рисуваш истории като се надяваш хората да ги харесат. Има закъснение. Сега вече имаме реакцията на читателя на нещата, които сме правили месеци наред."
Оригиналните сюжети се пренаписват. Например Жената-прилеп губи инвалидната количка, към която е прикована от Джокер. Престои създаването и на първия женски супергерой – Batwoman.
Старите фенове са изправени пред предизвикателството да приемат новите визии на герои. Издателите са наясно в риск, които поемат, и са сигурни в бъдещите печалби.
Йън Бари, фен на комиксите, е доволен, че има автограф на комикса и плаката. Друг читател на разказите в картинки, Диего Салас, е пътувал през урагана по магистралата от Ню Джърси, за да бъде навреме в книжарницата.
Новите книжки на DC Comics излизат в дигитален формат в същия ден, в който бяха пуснати и печатните издания. Цифровите издания струват по 3 долара, а седмица по- късно ще бъдат намалени на 2.