Кучета надушват рак

Методът действа при 90 % от случаите.

31.08.2011 | 16:09
Кучета надушват рак

Освен че са най-добрите приятели на човека, кучетата, оказва се, могат да бъдат и негови лечители. Четириногите са най-новото тайно оръжие за откриване на рак. На носа на немската овчарка Бони може да се разчита. Тя надушва дали човек страда от коварната болест само от една проба на дъха му. Опитният треньор е обучил и други кучета на лекарската тайна в специализираното си училище в Шварцвалд. Простото изследване работи на принципа на наградата. Четириногите са обучени да лягат на земята, когато подушат заразена проба. За добре свършената работа получават лакомство.

 „Обучаваме кучетата чрез положително стимулиране – споделя Уве Фридрих – треньор на кучета. - Миризмата на рак се счита за печеливша от животното, което получава награда, ако я открие. Използвахме голямо количество проби, повече от 200 и кучетата трябваше да разпознаят всички тях“.

Методът е дал положителни резултати в 90 %от случаите. Фридрих работи и с лекари в клиника за белодробни заболявания. Тъй като ракът на белия дроб изглежда има специфична комбинация от миризми, учените използват много финия кучешки нос, за да го открият. Четириногите имат огромно предимство пред всички съществуващи до момента технически средства, категорични са лекарите.
 „Електрониката е изключително чувствителна към определени диети, към това, което хората пият, ако са пили алкохол или са пушили цигари, например – отбелязва лекарят Енол Бьодекер. - За кучетата това няма значение. Те лесно надушват рака на белите дробове сред всички други миризми“.

Освен това  кучешкият нос прави разлика между пациенти, които са страдали от рак за известен период от време и такива, които наскоро са се разболели. Четириногите имат и способността да надушват ниски нива на кръвната захар при диабетици, както и да откриват други видове рак.
Въпреки добрите резултати, предстои още много работа преди те да станат неразделна част от лекарските екипи.