Дами на ръководни постове за милиарди

Процентът на жените на ръководни постове в азиатските страни е по- висок в сравнение с този в Европа и САЩ.

31.08.2011 | 11:43
Дами на ръководни постове за милиарди

Повечето жени милиардери са от развиващите се икономики, сочи проучване на сп. Economist. Процентът на дамите на ръководни постове в азиатските страни е по- висок в сравнение с този в Европа и САЩ.

Една от най- богатите бизнес дами в момента е китайката Джан Ин. Тя притежава състояние от 1,6 млрд. долара, което е спечелила чрез собствен бизнес за рециклиране на хартия. Идеята й хрумва докато работи в завод за производство на хартия преди повече от 30 години. След като открива, че изхвърляната след обработката суровина може да бъде използвана повторно, през 1995 г. Джан Ин основава собствена компания, която се превръща в една от най-успешните в бранша в световен мащаб.
В Китай процентът на жените на ръководни постове е и по- висок в сравнение с този в Америка и Европа. И докато там делът на жените в управлението достига 32 %, в Америка той е  23 %, а във Великобритания – 19 %.

Президентът на PepsiCo Индра Нуи, която е от индийски произход, от години заема челните места в класациите на Forbes, за 100 –те най- влиятелни жени в света.