Ерата Стив Джобс

Какво очаква Apple най-добрият изпълнителен директор в света?

25.08.2011 | 17:04
Ерата Стив Джобс

Облечен с черно поло, сини дънки и маратонки, леко брадясал и неглиже,  основателят на Apple е икона за милиони фенове. Наричан е от мнозина най-добрият изпълнителен директор в света. Макар и донякъде очаквана, новината за оттеглянето му от ръководния пост, все пак се отрази отрицателно на цената на акциите на компанията, които се понижиха с над 5 %.

Стив е роден през 1954 г. в Калифорния. Билогичните му родители го дават за осиновяване веднага след раждането му и той попада в семейство от работническата класа, което живее в Силициевата долина. Младият Джобс така и не завършва университет – напуска след първия семестър и започва да работи за технологичната компания Атари. На 20 годишна възраст, заедно с колегата си Стив Уозниак, проектират и създават основните компоненти за персонален компютър. Двамата работят в гараж, а Стив Джобс дори продава минивана си Фолскваген, за да набави начален капитал.

Две години по-късно двамата основават компанията Apple и малко след това на пазара излиза техният завършен компютър, който става доста популярен в училищата в Съединените щати.

През 1985 г., в период на намаляващи продажби, бордът на директорите уволнява Джобс. Стив основава своя компания за производство на компютри, специално за образователни и научни цели. Една година по-късно през 1986 г. Стив Джобс купува за 10 млн. долара от Джордж Лукас студио за компютърна анимация. Преименува го на Pixar, а резултатите не закъсняват – всеки филм на студиото се превръща в блокбстър. По-късно Disney купуват Pixar за над 7 млрд. долара.

Завръщането на Джобс в Apple става през 1997 г. Той успява да промени приоритетите на компанията, което бързо постига успехи. Ключов принос за технологичната компания е създаването на онлайн музикалния магазин
iTunes и музикалния плеър iPod, които промениха коренно музикалната индустрия.
Истинският гений на Джобс се разкрива именно в продажбите. Той знае как да представя и продава продуктите на Apple по-добре от всеки друг. Нещо повече – той създава изцяло нови тенденции. Повечето потребители дори не осъзнават, че се нуждаят от някой продукт, докато той не го изобрети. Най-пресният пример за това е iPad – бащата на таблетите.
Продажбите на настолните и мобилни компютри на компанията са в постоянен ръст.
Преди 4 години Apple дори не беше на пазара за мобилни телефони. Днес компанията е номер едно в сегмента на смартфоните, изпреварвайки имена като Nokia, Sony –Ericson и Motorolla.

Големият въпрос сега е: какво предстои за Apple след „ерата Стив Джобс“. Ще успее ли компанията да се справи без той да я ръководи?  Джобс посочи за свой наследник Тим Кук. Макар и не толкова харизматичен като предшественика си, 50-годишният Кук е доказал се професионалист и верен служител на Apple.