Мобилтел получи лиценз за тест на 4G мрежа

През есента мобилният оператор ще направи тест на работата в мрежата от ново поколение.

03.08.2011 | 19:14 Редактор: Мариета Иванова
Мобилтел  получи лиценз за тест на 4G мрежа

Мобилтел получи от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) лиценз за временно ползване на радиочестотен спектър. Това ще позволи на компанията да направи тест на работата в 4G мрежа, съобщиха от компанията.
LTE* (Long Term Evaluation)/4G е следващото поред, четвърто поколение мобилна технология от стандарта GSM. Въвеждането в експлоатация на такъв тип технология е трудоемък процес, изискващ много инвестиции, нови елементи в мрежите, прилагане на нови знания и създаване на нови услуги, ползващи LTE мрежи. Процесът включва и подготвяне на крайните устройства за ползване на тази технология.
Въвеждането на LTE технологията в бъдеще ще позволи предлагането на по-високи скорости в пъти , както и възможност за използване на интерактивни услуги за широк кръг потребители като онлайн игри, HD телевизия и други.
Мобилтел базира работата си в сферата на последното поколение мрежи на опита на Telekom Austria Group, която вече пусна LTE мрежа в Австрия.
* LTE или Long Term Evolution е четвърто поколение мобилна мрежа, която позволява максимална скорост на обмен на данни до 100 мегабита в секунда при честотна лента 20 MHz.