Тракийски експозиции край Нова Загора

Археолозите са сигурни, че ако бъде направена подходяща реклама, находките могат да предизвикат бум сред чуждите туристи.

03.08.2011 | 17:16
Тракийски експозиции край Нова Загора

Полузаровени в земята предмети, парчета от антични вази, реставрирани глинени съдове, това са само част от нещата, които ще видят посетителите в тази уникална тракийска гробница.
Водещият археолог на експедицията Веселин Игнатов сподели, че откриването на тракийските находки са били голямо предизвикателство, а усилията са насочени към това повече хора да имат възможност да видят това, което археолозите са видели на терена.
Основна заслуга за преодоляването на предизвикателствата има реставраторът Силвия Борисова. Исторически ценни предмети, минали през нейните ръце, могат да се видят в редица европейски музеи и галерии. Сега и българите можем да се насладим на нейното изкуство.
“Между два и два и половина месеца ни отне само консервацията на находките - за да можем да ги извадим от гробницата. След което трябваше да поддържаме тяхното състояние, за да могат да бъдат стабилизирани,” сподели Силвия Борисова.
До две години ще отнеме цялостната реставрация на откритите артефакти. Според немски експерти подобна експозиция, не може да бъде видяна в Германия.
„Мисля, че това е една чудесна идея, особено за обикновените хора от Европа, които искат да видят общите ни корени,“ подчерта Барбара Фердехирт, реставратор от музея в Майнц.
Археолозите са сигурни, че ако бъде направена подходяща реклама, находките могат да предизвикат бум сред чуждите туристи. За българите не остава друго освен да ги видим, преди да е започнал туристическия наплив в разгара на лятото.