Киберпрестъпниците взеха на прицел интелектуалната собственост

Персионализираните атаки взе по- често изместват масовия спам.

21.07.2011 | 12:18
Киберпрестъпниците взеха на прицел интелектуалната собственост

Киберпрестъпниците  дебнат с нов вид заплаха. Обект на посегателство все по- често става интелектуалната собственост и финансовата сигурност на компаниите . Загубите на организациите по света от целенасочените атаки възлизат на 1.300 млрд. долара годишно, сочат данните от проучване на Cisco сред 360 IT професионалиста от 50 държави.
Персионализираните атаки взе по- често изместват масовия спам.  Докладът разкрива още, че приходите от масовите имейл атаки са спаднали наполовина до 500 млн. долара за 1 година. Новите заплахи нанасят до 10 пъти по-голям финансов удар върху организациите и лицата, срещу които са насочени. Обемът на масовия спам е намалял от 300 млрд. имейла дневно до само 40 млрд.
За разлика от масовия спам, лично насочените кибер атаки са много по-малки по обем и се фокусират върху отделни личности или групи под прикритието на анонимността, осигурена от тясноспециализирани дистрибуционни канали. Набелязаната информация се получава за определен период от време.
Пример за целенасочена атака е печално известния червей Stuxnet, който  разстройва сериозно индустриалните компютърни системи .
Успехът на целенасочените атаки се дължи на технически пропуски и на неоснователното доверие, което хората често проявяват в комуникацията си в интернет. В същото време тези атаки са най-неуловими за защита и имат потенциал за най-голяма вреда.