Google украси сайта си с кубетата на Василий Блажени

Московският храм Покров Богородичен чества 450 години от изграждането си.

12.07.2011 | 13:28
Google украси сайта си с кубетата на Василий Блажени

Интернет порталът Google почете годишнината на храма Василий Блажени в Москва като украси логото си с прочутите кубета на 450-годишната руска църква.
Най-прочутият руски паметник на средновековната култура е бил разрушаван два пъти - първо от Наполеон, разпоредил да бъде взривен, а след това и от Съветите.
„Съществуват легенди по повод това, което се е случило – заяви московският и всеруски патриарх Кирил. - Някои вярват в тези легенди, други - не. Но ние сме свидетели на това, че на централния руски площад неизменно се издига този свят храм, свидетелстващ за силата на духа на нашия народ и неговата вяра.”
По случай юбилея храма бе частично реставриран.
Празничният звън на 12 юли, обаче, бе отменен заради скръбта по загиналите в корабокрушението на кораба Булгария в река Волга.
Храмът Покров Богородичен, по-известен като Василий Блажени, е в списъка на паметниците на световната култура на Юнеско. Той се намира в южната част на Червения площад в Москва, до Кремъл. Строен е в периода 1555-1561 г. по заповед на цар Иван Грозни в памет на Казанския поход, победата над Казанския хаганат, част от бившата Златна орда. Осветен е на 12 юли (29 юни по стар стил) 1561 г.
Първоначално храмът имал необичайна архитектурна композиция - девет самостоятелни храма, съединени с топли връзки около централен храм. Отвън целият комплекс бил обграден от открита галерия.
В първоначалния си вид храмът просъществувал до 1588г., след което била построена десетата църква, над гроба на Василий Блажени - известен московски чудотворец, починал през 1557 г. През 1672г. била построена единадесетата църква, малък храм над гроба на Йоан Блажени.
През 1737 г. пожар разрушава южната църква.
През 1812 г. Наполеон нарежда на артилерията да разруши комплекса, но войниците само го ограбили.
От 1918 г. бил поставен под държавна охрана.
От 1923 е отворен като музей. От 1929 г. се провеждат и богослужения.
През 1990 г. Юнеско го включи в списъка на световното наследство.