Таблоидът News of the World подслушвал военни от Ирак

Британският актьор Хю Грант се присъедини към малката група протестиращи срещу скандалните разкрития.

07.07.2011 | 12:59
Таблоидът News of the World подслушвал военни от Ирак

Скандалът с подслушването на телефони, в който в замесен таблоидът News of the World, продължава да се разраства. Британския вестник Daily telegraph разкри, че близки на британски войници, загинали в Ирак и Афганистан, са били мишена на таблоида, изтеглил лични данни от телефоните им. Номера на роднините са били намерени сред документите на частния детектив, работещ за изданието.
Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че правителството е ужасено от случилото се. „Позорно е телефоните на жертви на убийства и терористични актове са станали обект на хакерска атака – коментира Камерън. - Затова е важно да има пълно полицейското разследване с всички правомощия, от които разследващите се нуждаят“.
Британският актьор Хю Грант се присъедини към малката група протестиращи срещу скандалните разкрития. Самият той е бил помолен да свидетелства по полицейското разследване.
„Трябва да има разследване, което да разкрие всички практики и култура не само на News of the World, но на цялата жълта преса в тази страна – призова  Хю Грант. - Защото това, което ще разберем в следващите седмици и месеци, се отнася за цялата индустрия“.
Сега лондонската полиция е изправена пред все повече призиви от роднини на различни жертви да установи дали и техните телефони са били подслушвани. Призивите се отправят, както от близки на убитите в Ирак и Афганистан военни, така и от жертви на терористични актове, на загиналите след опустошителната вълна цунами през 2004 г. в Индийския океан или на жертвите на шокиращи убийства в самата Великобритания. Близките на всички тези хора са отвратени от разкритията и заплашват никога повече да не купуват News of the World, ако всичко това се окаже истина. Те призовават виновните за скандала да бъдат изправени пред съда.