Zynga излиза на борсата

Това ще е първата публично търгувана компания, чиито печалби зависят изцяло от продажба на виртуални стоки.

03.07.2011 | 10:44 Редактор: Доника Ризова
Zynga излиза на борсата

Zynga обяви плановете си да излезе на фондовия пазар с първично публично предлагане, за да набере 1 млрд. долара. Това ще е първата публично търгувана компания, чиито печалби зависят изцяло от продажба на виртуални стоки.
Базираното в Сан Франциско дружество, не разкрива броя на акциите, които ще предложи или цената, на която те ще бъдат продадени.
Zynga има почти 248 млн. активни потребители във Фейсбук и е разработила и притежава три от четирите най-популярни игри на сайта – CityVille, FarmVille и Texas HoldEm Poker. В игрите се участва безплатно, но за най-запалените фенове се предлага да си  купят с истински долари виртуални стоки от игрите или да платят, за да се изкачат до по-високите нива.
The Wall Street Journal съобщава, че първичното публично предлагане на компанията  може да достигне 2 млрд. долара, което ще определи стойността на Zynga на около 20 млрд. долара. Миналата година  компанията реализира печалба от над  90 млн. долара. Очаква се през тази година финансовите резултати да бъдат значително по-добри, след като през първото тримесечие на 2011 г., Zynga отчете приходи от 235 млн.  долара.