British Library и Google дават достъп до 250 000 книги

Проектът предвижда дигитализиране на 40 млн. страници от 1700-1870, със свободни авторски права.

21.06.2011 | 07:30
British Library и Google дават достъп до 250 000 книги

Книгите, свободни от авторски права от 1700 г. до 1870 г. ще бъдат сканирани за период от 3 години. Заглавията ще бъдат тематично свързани, като например колониална история или Френската революция.
Питър Барън, който отговаря за външните отношения на търсачката твърди, че сътрудничеството с библиотеката не е финансова сделка. British Library го определя като „стратегическо”.
След няколко години Google books ще може да предоставя огромен брой исторически документи за политика, наука, технологии и култура на различни езици, от които ще се интересуват учени, студенти и обикновени читатели. Колкото повече хора търсят знания онлайн, толкова по-високи ще бъдат печалбите.
За британската библиотека ползата е в изпълнението на задължението й да пази и разпространява писменото слово във всичките му форми.
Библиотеката ще опакова внимателно книгите и ще ги изпрати на тайно място за сканиране. Питър Барън дори не посочва в коя страна ще се извърши операцията по дигитализирането на старите текстове, поради съображения за сигурност.
Търсачката има подобни договори с други 40 библиотеки по света. Google финансира дигитализацията на всички текстове, предоставяйки копие за културната институция.
Всички книги ще бъдат достъпни през Google Books и сайта на British Library.
Британската библиотека притежава над 14 милиона книги, 58 милиона патента, 3 милиона звукозаписа и др. - от Магна Харта до Иван-Александровото четвероевангелие, преводи на Библията на арменски език и текстове на Бийтълс. Финансира се от държавната лотария, корпорации, частни фондации и лица.