Япония се възстановява бавно от опустошителното цунами

Според местните власти цунамито е помело 17 кораба с тегло над 20 тона и около 1000 по-малки рибарски лодки в пристанищния град Кесенума.

17.06.2011 | 13:36
Япония се възстановява бавно от опустошителното цунами

Три месеца след опустошителното цунами, което разруши напълно голяма част от североизточна Япония, малкият пристанищен град Кесенума се възстановява бавно. През август започва сезонът за улов на сьомга и пред рибарите и собствениците на кораби стои един ключов въпрос - при какви условия ще се включват в улова. Според местните власти цунамито е помело 17 кораба с тегло над 20 тона и около 1000 по-малки рибарски лодки.
Някои от по-големите съдове, ще бъдат нарязани на скрап. Редица други обаче ще бъдат спасени, благодарение на изобретателността на местните инженери.
Показателен пример е един 400-тонен кораб, предназначен за лов на дълбоководни риби, който е бил  запратен от огромната вълна на около 100 метра навътре в сушата, където е останал блокиран досега. След някои поправки, през август, плавателният съд отново ще може да се върне в океана.
Собственикът на кораба и директор на Ikeda Suisan Co. Хирохито Икеда отбеляза, че цунамито е нанесло огромни щети на пристанището в Кесенума.
"Корабите, които бяха пометени от цунамито, показват с каква свирепа сила вълната е ударила брега – коментира Икеда. - Много хора ми помогнаха да спася кораба си. Дори ако това е само първата стъпка към едно бавно възстановяване, бих искал това да насърчи хората да продължат в тази посока."
На около 400 метра от пристанището, сред планини от отломки, кал, разрушени къщи и магазини, е акостирала група от 4 кораба. Други 12, подпрени с метални греди, за да не падат, са разпръснати из крайбрежния град. Те ежедневно напомнят за бедствието, което нанесе унищожителен удар върху този голям риболовен и пристанищен център в североизточната част на Япония.
Много от местните хора работят денонощно, за да възстановят корабите. Надеждата им е да върнат пристанището към живот.
Катсунао Сузуки, работник на корабостроителница в Кесенума, е оптимист за възстановяването: "Корабите са създадени, за да вършат работа в морето. Щом сме успели да поправим толкова много кораби, това означава, че сме още по-близо до възстановяването на града."
Някога оживените рибни пазари и складови бази на Кесенума сега са празни или напълно унищожени. Затова и връщането на корабите в морето е решаващо за възстановяването на икономиката на града.