RIM планира уволнения заради лоши финансови резултати

Канадският производител на мобилни технологии отчете печалба от $695 млн. за първото тримесечие.

17.06.2011 | 10:57 Редактор: Мариета Иванова
RIM планира уволнения заради лоши финансови резултати

Производителят на BlackBerry - Research In Motion Ltd., понижи прогнозата си за очакваната годишна печалба и информира, че ще предприеме стъпки по съкращаване на персонал, съобщава  The Wall Street Journal. Причина е забавянето на въвеждането на нови технологии в линията смартфони, което руши бизнеса, по-бързо от планираното.
От RIM, която изостава спрямо конкурентите си и значително понижава финансовите си цели, съобщиха че имат по- малко приходи и са продали по- малко от очакваното смартфони BlackBerry за фискалното тримесечие, приключило към 28 май, отбелязва The WSJ. Отчетеният от компанията спад в продажбите е първият подобен от 2005 г. насам.
Технологичната компания съобщи, че лошите новини ще продължат и през следващото тримесечие, което приключва през август.
Мениджърите на RIM не съобщиха колко работни места ще закрият заради лошите финансови резултати. В компанията работят около 17 500 според данни към февруари тази година, отбеляза изданието.
Канадският производител на мобилни технологии отчете печалба от $695 млн. за първото тримесечие или $1.33 за акция, което е спад от 9.6% спрямо година по- рано. Приходите са се увеличили с 16% до $4.9 млрд., което е под заложените от RIM очаквания от  $5.2 млрд.
Компанията информира, че са продадени 13.2 млн. смартфони BlackBerry през последното тримесечие, което също е понижение спрямо продажбите от 14.9 млн. за предходните три месеца и под прогнозите на компанията.
Представените резултати са последният сигнал за съществуващите проблеми в компания, която търпи все по-сериозни загуби от конкуренти като Apple Inc. на пазара от смарфони, където доскоро доминираше. 
RIM не е представяла нов модел на BlackBerry от почти година в опита си да „подмлади” продуктовата си линия, към която все по- чести критики стават критиките за това, че е тромава и скучна.