Сянката на Земята покри луната за час и 40 минути вчера

Заради облака пепел в атмосферата от Чилийския вулкан, много от очевидците на затъмнението видяха луната, оцветена в кърваво червено.

16.06.2011 | 12:25
Сянката на Земята покри луната за час и 40 минути вчера

Най-тъмното и най-дълго лунно затъмнение от 11 години насам се случи тази вечер. Сянката на Земята покри луната за час и 40 минути. Северна Америка остана извън лунния спектакъл, който можеше да се наблюдава от хората, живеещи в източната част на Африка, централна Азия, Средния Изток и западна Австралия. Заради облака пепел в атмосферата от Чилийския вулкан, много от очевидците на затъмнението видяха луната, оцветена в кърваво червено.
Ендрю Джейкъб, куратор в обсерваторията на Сидни, информира, че в тази част на планетата стават свидетели на няколко лунни затъмнения в годината. Джейкъб подчерта, че този път явлението е много зрелищно, „защото луната преминава през центъра на земната сянка и оттам идва наситено червеният й цвят”.
В Китай затъмнението е било наблюдавано от жителите от различни райони на страната - от югозападната провинция Юнан чак до най-далечната западна точка - Синцзян.
Според учените, интензивността на червения цвят се дължи на количеството пепел и прах в атмосферата.
За късмет на лунните наблюдатели, въздухът тази нощ е бил богат на пепел и прах, така че луната изглежда оранжева, дори червена, особено в Азия.
Това не може да се каже за пътуващите със самолети. Заради вулканичния облак много полети в района отново бяха отменени.