Европа търси зелената си столица

ЕК обяви старта на надпреварата за Зелена столица 2014. Стокхолм, Хамбург, Витория-Гастейс и Нант бяха обявени за зелени столици в периода от 2010 до 2013 г.

15.06.2011 | 11:12
Европа търси зелената си столица

На 14 юни Брюксел стартира надпреварата за Европейска зелена столица 2014 г. Градовете-кандидати имат време до 14 октомври 2011 г. да представят документите си онлайн. През юни 2012 г. ще бъде излъчен победителят.
Наградата Европейска зелена столица е учредена през 2006 г. с Меморандума от Талин, подписан от 15 европейски градове и Асоциацията на естонските градове. В момента 40 големи европейски градове, сред които 21 столици на страни от ЕС подкрепят инициативата.
Нейната цел е подобряване на градската и жизнена среда като цяло. 80% от европейците живеят в градовете.
Конкурсът е открит на страните-членки на ЕС, страните-кандидатки /Турция, Македония, Хърватия, Черна гора и Исландия/ и страните от Европейското икономическо пространство /Исландия, Норвегия и Лихтенщайн/. Всеки град от тези страни с население на 200 000 жители или най-големият град на една страна, може да кандидатства. Бившите лауреати на наградата нямат право да участват за период от 10 години.


Селекцията се оценява на базата на 12 екологични индикатора:


-  местен принос към глобалните климатични промени
-  местен транспорт
-  зелени градски зони, включвани устойчиво използване на терените
-  природа и биоразнообразие
-  шум
-  чистота и управление на водите
-  потребление на вода
-  екоиновации и устойчива заетост
-  екологичен мениджмънт на местно ниво
-  енергийна ефективност