Apple се съгласи да плати за патенти на Nokia

Патентната война между Apple и Nokia се води от края на 2009 г.

14.06.2011 | 10:33 Редактор: Мариета Иванова
Apple се съгласи да плати за патенти на Nokia

Nokia и Apple разрешиха патентния спор помежду си, съобщава Reuters. Apple ще изплати на финландската компания еднократно обезщетение, като ще покрие и текущите такси за ползване на патенти, маркирани в съдебни искове. Конкретната цифра, която Apple предстои да плати по споразумението, не се споменава, заради подписани декларации за конфиденциалност.
„Това споразумение ще разреши всички патентни спорове между технологичните компании, в това число и оттеглянето на жалбите от  Nokia и Apple от Комисията по международна търговия на САЩ,” става ясно от съобщение на финландския телекомуникационен гигант.
„Apple и Nokia се договориха да оттеглят всички текущи искове и да подпишат лицензионно споразумение, покриващо части от патентните права между двете компании. Изключение правят по- голямата част от иновациите в  iPhone, които правят продукта уникален,” коментират от пресслужбата на Apple.
Към март 2011 г. подадените от Nokia към Apple искове са за 46 патента, отбелязва руското електронно издание Ведомости.
Патентната война между Apple и Nokia се води от края на 2009 г. През октомври 2009 г. финландската компания подава иск в окръжния съд на щата Делауеър, според който американската компания е нарушила 10 патентни права на Nokia. Според ищеца са засегнати патентовани разработки в областта на безжичния пренос на данни, кодиране на глас, безопасност и криптиране на преноса на данни, които са били използвани в смартфона iPhone, пуснат на пазара от Apple през 2007 г. През декември Apple подава ответен иск, като обвинява Nokia в нарушаване на 13 нейни патента. Реакцията на Nokia е да се обърне към Комисията по международна търговия на САЩ с молба да блокира почти всички разпространени от Apple мобилни телефони, плеъри и компютри, тъй като те били базирани на дизайн и разработки на Nokia.
Мнението на експертите е, че подобен патентен спор е ярко доказателство за изострената конкуренция на пазара със смартфони.