Джонатан Уийнър лично представи новата си книга в България

"Странната наука за безсмъртието" проследява вечната мечта на човечеството – удължаване на живота и постигане на безсмъртие.

10.06.2011 | 18:00 Редактор: Доника Ризова
Джонатан Уийнър лично представи новата си книга в България

Носителят на наградата Пулицър Джонатан Уийнър  е в България, за да представи новата си книга "Странната наука за безсмъртието". Тя проследява  вечната мечта на човечеството – удължаване на живота и постигане на безсмъртие. Авторът е събрал и анализирал  последните открития в науката и коментира  какви са изгледите съвсем скоро средната продължителност на живота да се увеличи рязко с десетилетия, а защо не и с векове.
Възможно ли е обаче нашите гени да достигнат онази изтънченост, която ще ни позволи да живеем вечно?
Отговор на този въпрос Уийнър даде специално за Bulgaria on air:
“Това е страхотен въпрос! Всяко поколение се е опитвало да си отговори на него. Ако искате да ви отговоря с да или не -няма да мога. Никой не може. Но в наши дни науката е стигнала до ниво, в което все повече може да се прави в тази посока. И е възможно може би до 5 години да има сериозен напредък в забавянето на процесите на стареене.
Средната продължителност на живота в България е 77 години за жените и 69 за мъжете. Според Уийнър тази статистика е тревожна.
“Продължителността на живота в България не е добра в сравнение със световните стандарти – коментира за Bulgaria on air носителят на наградата Пулицър. - Трябва да работите в посока на увеличаване на средната продължителност на живота. В Съединените американски щати и някои страни от Европа средната стойност на продължителността на живота е 80 години”.
Американският учен е автор на  научнопопулярни книги, свързани с биологията. Има интереси и в еволюционното развитие на видовете, генетиката и опазването на околната среда. През 1995 г. печели Пулицър за нехудожествена литература. През 2000 г. книгата му “Time, Love, Memory”, посветена на генетичното разбиране за любовта, обучението, паметта и остаряването, е сред фаворитите за научната награда "Авентис".
Уийнър е професор в Колумбийския университет, където обучава как се пише за наука и медицина.