Ford очаква 50 % ръст на продажбите

За постигането на целта автомобилната компания ще разчита на азиатски купувачи.

08.06.2011 | 15:11
Ford очаква 50 % ръст на продажбите

Американският автомобилен гигант Ford Motor Co. очаква световните продажби на компанията да нараснат с 50 на сто или до 8 млн. автомобила към 2015 година, съобщава агенция Bloomberg. За да постигне този цел, автомобилната компания няма да разчита на американски, а на чуждестранни  купувачи, и то най-вече от Азия. Ford вече строи завод в Южен Китай.
Говорителят на компанията Джон Стол прогнозира, че до 2020 г. 55% от продажбите ще са на малки автомобили, а една трета ще бъдат на азиатския пазар. По думите му най-големият ръст на продажбите през следващите няколко години ще бъде в Бразилия, Русия, Индия и Китай.
Към момента основните пазари на Ford са САЩ и Европа. За последните две години автомобилният гигант има печалба от над 9 милиарда долара, след като регистрира загуби в размер на 30 млрд. долара за периода 2006-2008 година, припомня Bloomberg.
Новите модели държат по-високи цени, което доведе до увеличаване на печалбата през първото тримесечие с 2.5 млрд. долара, най-висок резултат от 1998 година насам. В края на 2006 година, Ford взе 23 милиарда долара заем, залагайки всички основни активи, включително и логото си. Това помогна на компанията да избегне банкрут и помощ от правителството, което се случи с други големи автомобилни компании като General Motors и Chrysler.