Endeavour направи последно си нощно приземяване

Endeavour оставя зад гърба си 25 космически мисии, в които изминава около 200 милиона километра.

01.06.2011 | 15:31
Endeavour направи последно си нощно приземяване

Совалката Endeavour с 6-членен екипаж на борда успешно се приземи на космодрума във Флорида.  Това беше и нейният последен полет, след 19 години служба в космическия флот на НАСА.  Приземяването беше 25-тото нощно, от всичките 135 полета със совалки.
Endeavour оставя зад гърба си 25 космически мисии, в които изминава около 200 милиона километра. След последната, която продължи 16 дни, космическият кораб ще бъде изложен в Музея на науката в Лос Анжелис. Endeavour е най-младата совалка от трите американски.  Създадена е, за да замени Challenger, която се взриви при фатален полет през 1986 г.
Епохата на совалките е към своя край. След Endeavour, единствената совалка, която остава да направи своето финално пътуване извън земните орбита е Atlantis. Нейното изстрелване е планирано за 8 юли.
Космическото бъдеще на САЩ е свързано с разработката на нов вид ракети, които да заменят совалките. Преди тяхната поява на бял свят американските астронавти  ще пътуват до МКС на борда на руските ракети Союз.