Lenovo с оферта към мажоритарния пакет акции на Medion

Преди години китайците придобиха и компютърния раздел на американския концерн IBM.

01.06.2011 | 11:36 Редактор: Доника Ризова
Lenovo с оферта към мажоритарния пакет акции на Medion

Китайският компютърен концерн Lenovo е подал оферта за придобиване  на германския концерн за търговия с електроника Medion. Четвъртият по големина в света производител на компютри предлага 13 евро за акция на Medion., съобщи  Financial Times.
Целта на Lenovo е  да  придобие всички акции на Medion, или поне мажоритарния пакет.  Създателят на компанията, който е собственик и председател на Надзорния съвет, Герд Брахман вече е приел предложението на китайците и им е продал  близо 18 млн. акции за над 230 млн. евро. Брахман ще получи 80% от сумата в кеш и 20% под формата на ценни книжа на Lenovo.
Преди години китайците придобиха и компютърния раздел на американския концерн IBM. Според Lenovo сделката за германския доставчик на магазините Aldi трябва да бъде одобрена и от антимонополния орган. Още във вторник слухове за придобиването вдигнаха  акциите на Medion. Те поскъпнаха с повече от 7% и приключиха сесията на борсата във Франкфурт с най-високата си стойност от два месеца и половина – над 11 евро за акция.
Преди броени дни Lenovo обяви, че печалбата й за 2010 г. е скочила над два пъти и е достигнала близо 270 милиона долара.