Проблемът на Skype е частично решен

VoIP/чат услугата все още не може да се активира при по-новите версии на програмата.

27.05.2011 | 12:12
Проблемът на Skype е частично решен

Ден след срива на Skype от четвъртък (26 май), VoIP/чат услугата все още не може да се активира при по-новите версии на програмата.
Добрата новина е, че сайтът на компанията вече работи.
В него надлежно е описано какво трябва да направите, за да решите проблема. Ако обаче не сте на “ти” с английския език, надали ще разберете рецептата и ще се наложи да чакате докато от Skype не си оправят бъга. На практика, за да заработи програмата трябва да смените името на файла Shared.
Това е вторият глобален срив на Skype за по-малко шест месеца. В края на декември миналата година отново имаше проблем с най-новата версия на програмата Skype - 5.0, която се срина тотално. Тогава за броени минути потребители от цял свят заляха социалните мрежи Facebook и Tweeter с оплаквания. 
Проблемът тогава беше отстранен още на следващия ден. За това време в интернет пространството се родиха няколко стихотворения и група със 17 000 почитатели, посветени на комуникационната криза. Тогава стана ясно, че сривът е станал заради претоварване на няколко от ключовите комуникационни възли.
Сегашният проблем съвтори нови легенди. Много от блогърите изказват предположение, че след като Microsoft купи Skype преди дни, най-вероятно VoIP/чат услугата ще стане платена. Според други, сривът бил свързан с опит на Microsoft да сложат край на криптираната и непроследяема видео връзка.