Рим се тресе от паника и скептицизъм

Жителите на Рим посрещнаха със смесени чувства днешният 11 май, заради прогнозата, че силно земетресение ще срине до основи Вечния град.

11.05.2011 | 16:53 Редактор: Доника Ризова
Рим се тресе от паника и скептицизъм

Слуховете, че Вечният град ще бъде разрушен от земетресение накараха стотици работници да не отидат на работа, а да прекарат деня на плажа.
На  витрините на някои  магазини се появиха  съобщения за временно затваряне.
Агенция Анса съобщава за сервитъор, който разнася кафе със жълта каска на главата.
За по-голямата част от жителите на града денят следва обичайния си график.
Паниката започна да ескалира след коментари в интернет форуми, социални мрежи и блогове, припомнящи прогнозата на покойния  сеизмолог Рафаеле Бенданди. Преди 30 години той прогнозира, че  на днешната дата силен трус ще  срине до основи Рим.
Бенданди е популярен в Италия и дори е отличен с рицарско звание от Мусолини през 1927 година за пророческите си способности. Бенданди предвижда с изключителна точност земетресение през 1923 година, при което  загиват над 1000 души. За да узакони своите прогнози, записва пред нотариус информация за земетресение на 2 януари 1924 г. в северната част на Италия. Оказва се, че е сбъркал само с два дни. Една от прогнозите, които той е  обявил през миналия век съвпада с магнитните смущения, наблюдавани  два дни след опустошителното земетресение в Япония тази година.
Изчисленията му се базират на теория, че движението на планетите води до сеизмична активност. Днес  Венера, Юпитер, Марс и Меркурий се подреждат заедно, което е известно като "парад на планетите".
До момента Националният сеизмологичен институт в Италия е регистрирал няколко леки труса с магнитуд над 2.5 по Рихтер в Тиренско море, недалеч от бреговете на Калабрия и в близост до вулкана Етна.
Телевизия РАИ излъчва специални програми, за да успокои  жителите на Рим. Местните власти  откриха „гореща“ телефонна линия. От службата за гражданска защита излязоха с изявление, в което подчертават, че земетресенията не могат да се прогнозират.