Wikipedia отваря офис в Индия

Безплатната онлайн енциклопедия отбелязва 10-годишнината с 400 млн. посетители и насочва амбициите си към развиващите се страни.

13.01.2011 | 11:56
Wikipedia отваря офис в Индия

Първият офис на Wikipedia в чужбина беше открит в Индия. Това съобщи генералният директор на свободната енциклопедия Сю Гарднър. „Нашата цел е да достигаме до максимален брой хора по света и особено в страни, където достъпът до знание е труден”, коментира директорът на Wikipedia. „Ние работим като редакция и искаме Боливуд да конкурира Холивуд”, допълва Гарднър.
Тя изрази съжаление, че сайтът е филтриран в Китай, където потребителите нямат достъп до политически чувствителни за Пекин теми.
Гарднър сподели пред АФП мотивът за създаването на Wikipedia: „Когато научих за смъртта на Лучано Павароти веднага поисках да създам страница за него, но някой вече беше ме изпреварил със 17 мин.”
Основателят Wikipedia, Джим Уелс, стартира проекта на базата на предишен опит с разработката на класическа енциклопедия, наречена +Nupedia+.
Успехът на създадената, едва ли не, случайно на 15 януари 2001 г. Wikipedia е незабавен. Първият сайт е на английски, като само 2 месеца след старта се появява и версия на немски и шведски. В момента са факт и варианти на свободната енциклопедия на френски, италиански, китайски, руски и български. Каталунската Wikipedia ще се появи през май 2011 г.
Енциклопедията днес има 17 млн. статии на 250 езика.
Мнозинството от милионите доброволци, пишещи статии на Wikipedia, не са редовни нейни автори. Едва 100 000 публикуват 4-5 пъти месечно.
Заради грешки и субективно мнение университети и редакции по света забраняват на студентите и служителите си да използват Wikipedia като източник.
Автоматизмът на търсенето, обаче, се разпространява и културните институти и пресата може да променят отношението си към енциклопедията. Wikipedia работи с около 10 висши училища по статиите за политиката на САЩ, съобщи директорът на свободната енциклопедия Сю Гарднър.
Енциклопедията се финансира с дарения. Неотдавна тя получи 16 млн. долара от поредната си кампания. Средствата са двойно повече от събраните през 2008 г. Има едва 50 служители, от които 35 в офиса в Сан Франциско.