Авиошоу

Събота от 15:30 часа
още

Авиошоу: подзeмната лаборатория в Модан

Е107, 6 май 2017

09.05.2017 | 00:21
Авиошоу: подзeмната лаборатория в Модан

В този епизод на Авиошоу водещият Александър Богоявленски влиза в подзeмната лаборатория на Френския център за научни и космически изследвания в Гренобъл, част от научно-изследователските комплекси, използвани от Европейската космическа агенция /ESA/.

 

Институтът се намира в Гренобъл, но лабораторията е на място, скрито от погледа, защото обикновено край него се преминава покрай с 80 км/ч.

Лабораторията в Модан на практика се намира в транспортен тунел, свързващ Италия и Франция в един от най-натоварените туристически райони на Алпите, особено през зимата, в разгара на ски сезона, тунелът Фрежус.

В най-дълбоката си част той пробива планината на над 1200м дълбочина и точно там се намира входът на лабораторията. За да спре автобус е необходимо да бъде спряно движението в целия тунел с дължина 14 километра, тъй като място за спиране практически няма.

Гледайте епизода, в който ще видите още: авиошоуто на плажа във Варна по случай 100г. авиобаза Чайка, материал, предоставен от ТВ Черно море и посещението на F-35 в авиобаза Граф Игнатиево през април.

Снимки: Александър Богоявленски, тунел Фрежус, лаборатория Модан. Април 2017.