След проучване на VISA: Все повече потребители плащат покупките си онлайн

Това каза Красимира Райчева - мениджър на Visa, след изводите от изследване за онлайн разплащанията

02.01.2017 | 16:03 Редактор: Жанета Нейкова
След проучване на VISA: Все повече потребители плащат покупките си онлайн

Красимира Райчева е мениджър на Visa за България и ръководи въвеждането на иновативните продукти на компанията в страната. Тя работи за Visa от края на 2004 г., а преди това е ръководила проекти на IBM в банковия сектор. В интервю за Investor.bg тя коментира проучване на Visa за онлайн разплащанията. 

Г-жо Райчева, какви са изводите от последното проучване на Visa за онлайн разплащанията?

- Нека първо уточним, че проучването е направено в 10-те най-големи града на страната - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Добрич, Шумен, Сливен и обхваща население между 18 и 55-годишна възраст, пазарували стоки и услуги онлайн през последните три месеца. 
Едно от основните заключения е, че все повече хора се отказват от услугата наложен платеж, когато пазаруват през глобалната мрежа. Този вид плащане вече е предпочитан само от 38% от респондентите в прочуването ни. Според нашите данни, около 22% от българите предпочитат да плащат онлайн с дебитна карта, а около 8% с кредитна карта. Осем процента са и хората, които използват платформи за електронни разплащания. Отчитаме ръст на потребителите, които плащат покупките си изцяло онлайн.

Другата важна тенденция, която забелязахме, е, че потребителите напускат сайта, ако не могат да платят онлайн. Промяната в потребителските навици доведе до това, че над 20% от анкетираните биха отказали да направят покупка, ако търговецът не приема онлайн разплащания.

Един на всеки трима от анкетираните обяви, че ще купи и плати през глобалната мрежа подаръците за Коледа. Това не е изненадващо, защото пести време, средства, не се съобразяваш с работно време на магазините или своето и можеш да избираш спокойно.

Има ли ръст на покупките през глобалната мрежа около големи празници, сега наближава Коледа?

- Когато се пазарува онлайн, се предвижда определен период, в който да пристигне стоката. Нека не забравяме, че тези артикули обикновено са в складове, от които трябва да бъдат доставени, а това отнема време. Данните за коледните покупки обхващат и ноември, т.е. ръстът на продажбите започва още тогава, а не през декември. Очаква се през празниците онлайн продажбите да нараснат с около 29% спрямо миналата година по това време.

Какво най-много се купува онлайн, от какви възрастови групи?

- Най-често българските потребители предпочитат да пазаруват онлайн дрехи и обувки (64%), технологични продукти (39%) и книги (21%). Около 40% от анкетираните са заявили, че правят и резервациите си за почивка през глобалната мрежа.

Цялото интервю четете в Investor.bg