Американската полиция се бори с Amazon за достъп до информация

Криминални детективи разследват убийство, което може да бъде разкрито със смарт устройството Echo, намерено на местопрестъплението

28.12.2016 | 17:05 Редактор: Жанета Нейкова
Снимка: YouTube, кадър

Щатските власти, разследващи убийство, се борят с Amazon за достъп до информация, записана на смарт устройство на компанията, предава BBC. Echo е мултимедиен рекордер с гласов контрол. То е било намерено в близост до вана, в която е открита жертва, около която има следи от борба. 

Echo е създаден от Amazon - американска онлайн компания за продажба на различни стоки по интернет. Устройството е говорител, който записва през цялото време, когато е в работещ режим и се управлява, чрез команди, изпратени към виртуалния асистент - Alexa (подобно на Siri на технологичната компания Apple - бел. ред). 

Криминалните детективи в САЩ се опитват да разследват убийството, като искат достъп до информацията, запаметена от Echo.

Според американските съдебни власти, Amazon е получил две заповеди за обиск, но от онлайн компанията отказват да споделят каква е информацията, която смарт устройството е запазило и изпратило до сървърите им.

Все пак американската полиция заяви, че детективите са намерили начин как да извлекат информацията от Echo.

Обвиняемият за убийството се очаква скоро да бъде изправен пред съда и все още не е ясно дали данните  от мултимедийният говорител ще бъдат полезни за разследването, уточняват от британската телевизионна корпорация.