Бил Гейтс и Стив Балмър вече не са приятели

Причината - несъгласие между двамата за пускането на Windows Phone

05.11.2016 | 16:30 Редактор: Луиза Божинова
Бил Гейтс и Стив Балмър вече не са приятели

Основателят на американския технологичен концерн Microsoft Бил Гейтс и дългогодишният главен изпълнителен директор Стив Балмър вече не са приятели. Причината за това е несъгласие между двамата относно пускането на Windows Phone, влизането на пазара със собствен хардуер и закупуването на мобилното подразделение на Nokia.

В разговор с Bloomberg Балмър, който сега е собственик на баскетболния отбор Los Angeles Clippers, обяснява, че двамата с Гейтс винаги са имали много близки отношения. В края на мандата му като главен изпълнителен директор обаче е имало криза в отношенията им, тъй като Балмър и Гейтс са на различно мнение по отношение на стратегическото ръководство на компанията.
 
Застоят на цената на акциите също е застрашил приятелството им, макар че печалбата на Microsoft расте постоянно. В крайна сметка това е довело до „лесно възпламеняема" ситуация, тъй като Балмър задължително е настоявал за влизане в бизнеса с хардуер, докато редица мениджъри, начело с Бил Гейтс, са били на различно мнение.

Поантата на напрежението се достига с темата за смартфоните. Бордът на директорите отклонява първоначалните опити на Балмър за придобиване на дивизията за мобилни телефони на Nokia.

Оценена на 9,5 млрд. долара, сделката се оказа истинско фиаско, като американската компания бе принудена по-късно да отпише почти цялата сума и да освободи почти всички служители в поделението.

Поглеждайки назад, бившият главен изпълнителен директор на Microsoft, който ръководи концерна цели 14 години, признава, че може би е грешка късното навлизане на пазара на смартфони и таблети.

Microsoft навлезе на пазара на таблети през 2012 г. със своя Surface RT – устройство, което се продаваше доста зле и което накара компанията да отпише 900 млн. долара. Сега обновеният на поделението Surface е печеливш и генерира повече приходи за над 4 млрд. долара през последната година.

Изправен пред известния си цитат за iPhone, Балмър заяви, че Apple е заложил на иновативен бизнес модел, при който мобилният телефон става част от месечното фактуриране, от месечните режийни сметки. Самият той не е знаел за това по време на изказването си, с което предрече, че устройството няма да е продаваемо заради високата си цена.

"Иска ми се да се бях замислил за модела на субсидиране на телефоните чрез операторите", каза той. "Знаете ли, хората обичат да напомнят за моя цитат, при който предрекох,че iPhone-ите никога няма да продават, тъй като цена от 600 или 700 долара е твърде висока. Но станахме свидетели на иновативен бизнес модел на Apple, който по същество вкара сумата за телефоните в месечната сметка".

Още по темата четете на Investor.bg