Защо Apple протегна ръка на Microsoft

Коментар на Нейт Ланкстън за телевизия Bloomberg от Лондон

11.09.2015 | 15:58 Редактор: Георги Стоянов
Защо Apple протегна ръка на Microsoft

Нека поговорим с Нейт Ланкстън, който се присъединява към нас. Той е директор на Bloomberg за дигитални технологии. 12-инчовият iPad Pro беше представен наред с новa дигитална писалка. Мисля, че Apple казаха лоши неща за дигиталните писалки в миналото.

Нейт Ланкстън, Bloomberg: Те са го правили. Така е. През 2007 Стив Джобс коментира, че дигиталните писалки са ужасна идея и след това имаше доста коментари за това дали случаят все още е такъв.

Още по темата

Това, което е доста изненадващо обаче, е, че писалката като цяло се приема като допълнителен продукт.

iPad Pro е предназначен за бизнеси и дизайнери и писалката не се предлага с устройството, а като нещо допълнително, ако я искате.

И мисля, че това измества Apple в малко нова посока, която физически не съществуваше, когато много от тези коментари бяха направени.

Те искат допълнителни пари за писалката.

Нейт Ланкстън: Те наистина го правят.

Сигурна съм, че ще загубя моята, така че ще трябва да им платя за още една.

Нейт Ланкстън: Това е страхотна новина, за компаниите, които правят калъфи за iPad, ако случаят е такъв. Защото това е още едно нещо…

За което ви трябва калъфче…

Нейт Ланкстън: Точно така.

Още едно джобче. Тук има и още една интересна връзка. Това, че Apple извежда на сцената Microsoft, за да демонстрира техния Office пакет на iPad Pro. Какво друго означава това за Microsoft за техния бизнес с таблети?

Нейт Ланкстън: Това е добър въпрос. Интересно е, че преди много години имаше страхотна сцена, при която самият Бил Гейтс се появи на едно представяне на Apple.

Решението наистина означава, че Apple иска да предложи iPad Pro на бизнесите, а Microsoft очевидно е вече там.

Това е нова посока и за Micorsoft, след като Сатя Надела пое ръководството на компанията от Стив Балмър, защото Microsoft знае, че ако иска да продължи да генерира приходи от сегашните си бизнеси, те трябва да са отворени.

И ако това е посоката, в която бизнесите искат да се развиват - с повече таблети и по-малко конвенционални технологии -  тогава Microsoft биха искали да са там, на където вървят бизнесите. И това е един от начините, по които те могат да постигнат това.

Къде се намираме по отношение на инвестиционния цикъл на корпорациите. По отношение на инвестициите им в технологии. Очакваме ли те да излязат и да похарчат тези купчини с пари, за да купят големи количества от тези нов технологии, да снабдят всичките си офис с таблети например?

Нейт Ланкстън: Мисля, че това се случва така или иначе. Мисля, че подкрепата за продуктивността от технологиите или по-точно от тези технологии, мисля, че тя вече е на пазарите.

Тя вече е калкулирана. Така от няколко години ефектът не се усеща толкова осезателно.

Мисля, че 3D принтирането, след като го усъвършенстваме, то може да промени играта чувствително по отношение на процеса на производството.

Между другото това ще има силен дефлационен ефект, но за това може да поговорим по-късно.

По отношение на евентуален скок в корпоративните инвестиции, не мисля, че това ще е осезателен фактор в близко бъдеще.

А за Apple TV. Това беше тяхно хоби, но то вече не е само хоби.

Нейт Ланкстън: Те не говореха за това като за хоби вчера. То зае централно място в презентацията им и сега идеята е Apple да предостави с телевизионната си платформа каталог с приложения, както и да предостави на програмистите инструментите, от които се нуждаят, за да генерират нов софтуер за екосистемата на Apple.

Това е стъпка напред за телевизиите и определено стъпка напред за Apple и вероятно нов пазар за индустрията с видеоигри също.