Темпът на растеж на приходите на Facebook тръгва надолу

Цената на книжата на компанията се понижи с 8,5% в сряда

03.11.2016 | 16:32 Редактор: Луиза Божинова
Темпът на растеж на приходите на Facebook тръгва надолу

Facebook отчете данни за тримесечието, които надминаха очакванията. Но стойността на акциите ѝ се сви по време на разширената търговия, след като някои директори предположиха, че няма да успеят да повторят това представяне, предава Bloomberg.

Цената на книжата на компанията се понижи с 8,5% в сряда след два отрезвяващи коментара по време на представянето на резултатите. Първо главният финансов директор Дейвид Уенър заяви, че темпът на растеж на приходите ще поеме "значително“ надолу през следващата година, защото Facebook няма да продължи да увеличава дела на рекламите, които потребителите виждат в списъка си с новини.

"Тъй като ще забавим растежа на броя реклами, които се зареждат, ще имаме забавяне и на приходите“, коментира Уенър. "Това е един от ключовите фактори по отношение на стимулирането на растежа“.

Освен това капиталовите разходи ще нараснат "значително“ през 2017 г., тъй като социалната мрежа работи по изграждането на центрове за данни и привлича най-добрите инженери, обяви той.

По-рано базираната в Менло Парк, Калифорния, компания отчете 56% ръст на приходите от продажби за третото тримесечие до 7,01 млрд. долара. Сумата надмина средната прогноза на анализаторите за 6,92 млрд. долара. Това е четвъртото поредно тримесечие, в което компанията се радва на над 50% ръст на приходите. Facebook генерира 84% от своите рекламни продажби от мобилни телефони – колкото и през предходния отчетен период.

Рекламата носи над 97% от приходите на социалната мрежа. Тъй като компанията инвестира в нови области като виртуалната реалност и мобилните чат програми, които могат да не генерират приходи с години, нейното представяне е свързано с основния ѝ рекламен бизнес, особено на мобилни телефони.

Цялата статия прочетете на Investor.bg