Български програмист създаде приложение, което предпазва очите

20-годишният Даниел представи апликацията Iris пред Bulgaria ON AIR

28.09.2016 | 09:03 Редактор: Тодор Петров
Български програмист създаде приложение, което предпазва очите

Десетки часове пред екрана, гарнирани със зачервени очи и главоболие. Срещу тези негативни ефекти от дългото стоене пред компютъра решава да се бори младият Даниел Георгиев. 20-годишният програмист създава приложение, което да предпазва зрението на потребителите.

"Това, което правя с Iris е да променям яркостта без да променям трептенията, съответно без да ви болят очите и главата вечер. Когато ни свети синьо към очите ни се спира производството на един хормон на съня, който се нарича мелатонин", обясни програмистът пред Bulgaria ON AIR.

Апликацията Iris е особено полезна за хора, които стоят до късно пред мониторите. Благодарение на потъмнелия екран можем да заспим по-лесно дори и след часове взиране.

Идеята се заражда, когато програмистът разбира, че трябва да сложи очила заради постоянното стоене пред компютъра. Бившият гребец извървява дълъг път преди да създаде приложението. Следват редица изменения преди продуктът да се превърне в това, което е днес. 

"Първата версия на Iris беше един таймер, който ти заключва компютъра на всеки половин час и те форсира да станеш", призна с усмивка Даниел. Въпреки трудностите днес той е доволен от резултата.

Приложението е съвместимо с почти всички операционни системи. Може да се инсталира на таблет или телефон. Програмистът иска да продължи да се занимава с Iris. Не мисли да продава продукта, а по-скоро да го усъвършенства.

Вижте целия материал по темата във видеото: