Apple Watch създава нови главоболия за Apple?

От компанията искат да направят умните часовници по-малко зависим от iPhone

19.08.2016 | 23:15 Редактор: Ирина Георгиева
Apple Watch създава нови главоболия за Apple?

Apple се сблъсква с проблеми в извършването на големи промени, които биха позволили на компанията да свърже своя умен часовник с клетъчни мрежи и да го направи по-малко зависим от iPhone, твърдят запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Компанията все още планира да представи нови модели часовници тази есен, като се похвали, че те ще включват подобрения в тракерите на физическите показатели на потребителя.

Новата версия може да интегрира проследяване, базирано на локацията чрез GPS, допълват източниците, пожелали анонимност. Говорителят на компанията отказва да коментира въпроса.

През април 2015 г. Apple продаде своя първи часовник с надеждата, че той ще се превърне в новия й хитов продукт на фона на забавянето на продажбите на iPhone, които носят близо 60% от приходите й. Въпреки че технологичният гигант продаде 1,6 млн. часовника между април и юни, това беше по-малко от половината от продажбите през същия период на 2015 г., показват данни на консултантската компания IDC.

Инвеститорите очакват спад на приходите за тази фискална година. От своя страна главният изпълнителен директор Тим Кук залага на редица нови устройства, включително нов iPhone с по-бърз чип и подобрени камери, както и по-тънък лаптоп MacBook Pro, за да даде тласък на растежа през 2017 г.

Още от самото пускане на часовника на пазара мрежовите оператори подтикват Apple да пусне и версия на часовника, която може да се свързва към мрежи независимо от iPhone. В момента той трябва да се свърже с телефона, за да може да сваля повечето видове съдържание и да следи местоположението постоянно.

От година Apple води преговори с мобилни оператори в САЩ и Европа за добавянето на клетъчна свързаност към часовника, допълват източници, запознати с разговорите. Един клетъчен чип на теория би позволил на продукта да сваля резултати от спортни събития, да получава имейли и информация от карти, докато не е свързан с iPhone.
По време на преговорите директорите на Apple са изразили притеснението си, че клетъчните модели може би няма да са готови за пазара тази година, твърдят източниците на информационната агенция. Apple е предупредила, че въпреки стегнатия график, най-рано клетъчен модел може да се появи този декември, допълва един от източниците.

Причината за отлагането е фактът, че сегашните клетъчни чипове ползват твърде голяма част от енергията на батерията. Това намалява ефективността на продукта. Apple е започнала да проучва такива чипове, но с по-малка мощност, които да използва в бъдещите поколения умни часовници.

Четете още подобни новини в Investor.bg