Хакери нападнаха платежните терминали на Oracle

Стотици фирми ще бъдат засегнати

09.08.2016 | 16:25
Хакери нападнаха платежните терминали на Oracle

Хакери атакуваха софтуерната компания Oracle. Тя предлага платежни терминали, които се използват от хиляди ресторанти и магазини.

Хакерите са успели да проникнат в данните, свързани със счетоводните системи на Oracle. От компанията съобщиха вчера, че са получили писмо от клиент, който е открил в някой от софтуерните системи на Micros вируси и е бил помолен да напише паролата си за помощ. 

Oracle купи Micros преди две години за сумата от 4,7 милиарда евро. Именно тази софтуерна система се използва в повече от 330 000 хотели, ресторанти и магазини в над 180 страни. 

От Oracle не обявиха никакви подробности около хакерската атака, но други технологични издания споделят, че това е може би дело на руска престъпна организация, която е известна с нападението именно на системи на банки и магазини. 

Според данните стотици компютри на Oracle ще бъдат засегнати от атаката. От компанията обаче уверяват, че тя няма да повлияе на вътрешните системи, а информацията за кредитните карти на клиентите ще бъдат криптирани по време на плащанията и ще бъдат съхранени.