Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Как да се предпазим от кибератаки?

Георги Димитров от "Право и интернет" и Тодор Донев от Общество на етичните хакери коментираха сигурността в електронната среда пред Bulgaria ON AIR

14.04.2016 | 20:42 Редактор: Вероника Цветанова
Как да се предпазим от кибератаки?

Киберсигурността е в ръцете на органите на реда, които, за да работят правилно,  трябва да комуникират по можеду си и да обменят идеи. Такива мнения изказаха експертите по информационни технологии Георги Димитров от Фондация "Право и интернет" и Тодор Донев от Общество на етичните хакери в ефира на Bulgaria ON AIR.

"В държавния сектор има още много какво да се свърши", заяви Димитров.

Той допълни, че колкото повече се развиват технологиите, колкото повече отношенията между хората преминават в електронна среда, толкова се повишава рискът от кибератаки.

По въпроса как да се защитим от кибератаки, Димитров обясни, че е важно да се изгради политика за държавна сигурност, която да се провежда последователно и да има контрол върху всички държавни органи, които провеждат такава политика. Това е един от факторите, които биха намалили рисковете многократно.

Тодор Донев от своя страна подчерта опасността от кибертероризма, като обясни, че една атака, в зависимост от това колко добре е организирана, може да спре функционирането на всички държавни институции.

 Албена Спасова, съосновател на Международна академия по киберразследвания се включи в разговора по Skype и заяви, че най-важна при борбата с електронната престъпност е добрата комуникация на различни нива между органите на реда.

"Най-добрият начин за противодействие на кибератаките е превенция, а тя няма как да се случи ако няма добро сътрудничество, и то на най-различни нива. За да има сътрудничество, трябва да има доверие", каза още Спасова.