Galaxy S7 вдига печалбите на Samsung

Очаква се смартфонът да бъде най-продаваният със системата Android през 2016 г.

07.04.2016 | 15:11 Редактор: Луиза Божинова
Galaxy S7 вдига печалбите на Samsung

Samsung Electronics е генерирал по-висока от очакваното печалба за първото тримесечие, сочат предварителните финансови резултати на компанията. Това се случва след като ранното пускане на смартфоните от линията Galaxy S7 даде на технологичния гигант преднина пред Apple и китайските конкуренти, като ѝ помогна да се справи със забавянето на растежа на индустрията, съобщава Bloomberg.

Оперативната печалба е нараснала до 6,6 трлн. вона (5,7 млрд. долара) през тримесечието, завършило през март, обяви най-големият производител на смартфони и чипове с памет в предварителните си резултати. За сравнение, средната оценка на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, е за 5,53 трлн. вона.

Samsung пусна високия си клас смартфони през март, около месец по-рано от миналогодишния дебют на новите ѝ устройства. Очаква се линията S7 да продаде 9 млн. телефона през първия месец на пазара. Това е три пъти повече от резултатите на S6 за същия период.

“Основната причина за рязкото подобряване на рентабилността до голяма степен е фактът, че компанията има много по-ниски маркетингови разходи за мобилния си бизнес”, коментира Йо Ею Хюн, анализатор на Dongbu Securities в Сеул. “Голямото несъответствие между по-ранните прогнози за печалбата и ревизирането им по-късно се дължи на мобилния бизнес. По-бързото пускане на новия продукт със сигурност помогна, но не е сигурно дали S7 може да продължи да изненадва пазара в дългосрочен план”.

Акциите на компанията поскъпнаха с 0,6% до 1293 вона в 9:02 ч. местно време в Сеул, разширявайки ръста си за тази година до 2,6%. През 2015 г. те отбелязаха третата си година на спад.

Приходите от продажбите на Samsung през тримесечието достигнаха 49 трлн. вона, докато оценката на анализаторите беше за 48,8 трлн. вона. Компанията няма да разкрие каква е нетната ѝ печалба или да обяви представянето на отделните си подразделения, докато не обяви окончателните си резултати по-късно този месец.

По-голямата част от приходите на Samsung е от телефони, един забавящ се пазар, на който се конкурира с Huawei Technologies и Xiaomi. Очаква се продажбите на смартфони през 2016 г. да нараснат с едноцифрен процент за първи път, сочат данни на Gartner.

Мобилно подразделение

Оперативната печалба на мобилното подразделение вероятно е нараснала с 19% до 3,25 трлн. вона през първото тримесечие, сочи медианната оценка на шестима анализатори, анкетирани от Bloomberg News. Популярността на S7, както и обновеното портфолио от по-евтините Galaxy модели (сериите A и J), са насърчили представянето на подразделението.

Samsung продължава да намалява броя на телефоните, които предлага, докато се опитва да намали разходите си и да се фокусира върху по-конкурентните устройства. Прогнозата на четирима анализатори за общите продажби на смартфони през първите три месеца е 82 млн. бройки, като тук влиза и важният празничен сезон. 

“Очакваме Galaxy S7 на Samsung да бъде най-продаваният смартфон с Android през 2016 г.”, твърди Нийл Моустън, изпълнителен директор на Strategy Analytics.

Оперативната печалба на бизнеса с чипове вероятно е спаднала с около 15% до 2,5 трлн. вона през първото тримесечие при 11,5 трлн. вона приходи от продажби, твърдят анализаторите. Представянето на моделите от линията S7 е насърчило до известна степен резултатите на подразделението, защото телефоните са с подобрени чипове. 

Повече технологични новини четете на BloombergTV.bg