0,5 млрд. жертви на киберпрестъпления през 2015

Данни на Symantec

26.01.2016 | 18:57
0,5 млрд. жертви на киберпрестъпления през 2015

През 2015 около 594 млн. души по света са станали жертва на киберпрестъпление, показват данните на най-голямата компания за антивирусен софтуер Symantec, изнесени в началото на 2016, Northon Cybersecurity Insights Report.

Компанията е проверила поведението на потребителите и навиците им, както и опасностите и финансовите щети от киберпрестъпления. Докладът е изследвал онлайн престъпленията и емоционалните щети върху 17 млн. потребители в 17 страни, пише Форбс.

 

През 2015 потребителите, които са били обект на киберпрестъпления са изгубили 21 часа за този проблем и средно по 358 долара на човек.

81% от хората, участвали в онлайн проучването биха се ядосали, ако им откраднат данните за банкови карти.

70% от американските потребители по-скоро ще отменят планове за вечеря с приятел, отколкото да си спрат банковата карта, показва докладът.

 

Над половината американски потребители смятат, че съхранението на информация за кредити и банкови данни в облака е по-рисковано, отколкото да карат без колан, показва доклад на Symantec.

Според него потребителите по света са изгубили общо 158 млрд. долара от киберпрестъпления, като само в САЩ цифрата е 30 млрд. долара.

Докато директорът на ФБР нарече интернет "най-опасният възможен паркинг", никой всъщност не знае колко точно струва киберпрестъпността, според MIT Tech Review.

"Много доклади от частния сектор всъщност са маркетингови брошури от организации с цел сплашване", казва Рос Андерсън, преподавател по защитно програмиране в Кеймбридж, цитиран от MIT Review.

Хакерите не признават граници и действат глобално.

Южна Африка има най-високо ниво на киберпрестъпност в Африка, показва доклад на Cisco, публикуван на 25 януари.

На световния икономически форум в Давос 2016 Интерпол подкрепи публично-частното партньорство в областта на киберсигурността.

Серия от препоръки бяха направени на WEF и представени от ген. секретар на WEF Жан-Люк Вез, в присъствието на главния прокурор на САЩ Лорета Линч и председателя на Kaspersky Lab Евгений Касперски. Инициативата представя модел на единен подход за органите на реда и бизнеса за по-добро идентифициране, превенция и повече ефективност в борбата с киберпрестъпността.

Киберсигурността е основната тема на втория ден от работата на неформалната среща на Съвета по правосъдие и вътрешен ред в Амстердам.