Sony Pictures изплаща обезщетения на бивши служители заради изтекла информация

Много служители на Sony Pictures пострадаха от хакерската атака, свързвана със Северна Корея

03.09.2015 | 10:47 Редактор: Велко Каменов
Sony Pictures изплаща обезщетения на бивши служители заради изтекла информация

В сряда (2 септември 2015 г.) Sony Pictures внесе предложение за изплащане на обезщетения на бивши служители в необявен размер във федерален съд в Лос Анджелис, съобщава Bloomberg. Искът беше внесен от служителите заради откраднати и станали публично достояние лични данни по време на мащабната хакерска атака от миналата година, свързана с филма на Сет Роугън „Интервюто”. Във филма се представя убийството на севернокорейския лидер Ким Чен Ун и затова властите в САЩ свързват атаката със Северна Корея.

В иска си бившите служители на Sony описват, че са им били откраднати номера на социални осигуровки, шофьорски книжки, номера на паспорти, данни, свързани с кредитните им карти, информация за заплати и дори данни за здравословното им състояние. Сега Sony предприема действия по разрешаването на случая след като през юни съдия от федерален съд отказа да свали обвиненията върху компанията и определи действията ѝ като „немарливи и недостатъчни за опазването на сигурността на мрежите ѝ”.

Несъмнено хакерската атака беше много мащабна и сложна и оказа сериозно влияние върху Sony Pictures, както и върху конгломерата Sony като цяло. Sony Pictures оценява щетите, нанесени от атаката, на 15 милиона долара. Негативният ефект върху репутацията на компанията обаче също не трябва да се подминава. Директорката на студиото Ейми Паскал беше принудена да напусне заради изтекли расистки имейли, които е изпращала. Тя се извини, но това не беше достатъчно за Холивуд и сега начело на студиото е Том Ротман, който изпълнява план, за да може компанията да си стъпи на краката.